CURIOZITĂŢI ŞI SCURT ISTORIC AL ELASTICULUI

noiembrie 21, 2020

Ştiaţi că… istoria elasticului începe acum mai bine de 1000 de ani?

Indienii din America de Nord foloseau elasticul (cauciucul) cu mult înainte să ajungă acolo Christopher Columb. Aceştia îl numeau „Caoutchouc”, un derivat al cuvântului „cahuhchu” care se traduce prin „lemn care curge”. Această substanţă era obţinută din seva copacului de cauciuc (rubber tree).

Mayaşii adăugau sevă de viţă de vie la seva copacului de cauciuc pentru a crea un material robust, dar elastic, cu ajutorul căruia să prindă laolaltă diverse lucruri.

Principala proprietate a elasticului este aceea că poate fi întins, iar apoi revine la forma iniţială. Datorită acestei proprietăţi acesta este folosit în diverse domenii de activitate:

Sport: mingi de baschet, handbal, volei, fotbal – care trebuie să aibă elasticitate astfel încât în timpul jocului să revină la forma iniţială.

Producţie: cauciucuri, benzi elastice, diverse obiecte care sar sau se pot întinde.

Îmbrăcăminte: elasticul oferă articolelor de îmbrăcăminte posibilitatea de a se întinde, iar apoi de a reveni la forma iniţială.

Elasticul sau benzile elastice în forma lor actuală au apărut la mijlocul secolului al XIX-lea. Banda de cauciuc folosită la îmbrăcăminte a fost inventată în anul 1845. În 1923 William Spencer producea, pentru prima dată, benzile elastice în serie. Elasticul este utilizat frecvent la producţia articolelor de îmbrăcăminte datorită proprietăţii sale de a se întinde şi a reveni la forma iniţială. Beteliile sau benzile elastice sunt utilizate des şi ne ajută să cumpărăm lenjerie sau pantaloni de o mărime mai mică deoarece se întind. Un alt avantaj al acestui aspect este că putem folosi acelaşi articol vestimentar chiar şi atunci când slăbim sau ne îngrăşăm câteva kg 😉

Materialele textile elastice sunt des întâlnite/ utilizate în fabricarea diverselor articole vestimentare: halate sau cămăşi mulate pe corp, pantaloni, fuste, şosete, îmbrăcăminte sportivă, costume de baie, haine pentru uz medical etc. Acestea sunt mai rezistente, se rup greu, iar capacitatea de întindere – revenire ne ajută să ne mişcăm uşor atunci când le purtăm.

 

                   

De câţiva ani au apărut şireturile elastice foarte utile şi practice pentru încălţămintea de copii sau cea sport.

Detalii referitoare la domeniile în care se utilizează tipurile de elastic produse de către noi… într-un articol viitor 😎. Până atunci vă invităm să descoperiţi modelele noastre aici.

 

Surse:

www.fashionstyling.us/man-clothes/the-historical-past-of-elastic-and-its-use-in-clothes.html

www.theguardian.com/fashion/2015/jul/28/elastic-clothing-knickers-1929

Postat de aura în Noutati

Testimoniale

"E important să alegem cu grijă hainele în care dormim și accesoriile care le completează. Prin urmare, colaborăm cu SC Aura SA, deoarece prin produsele lor completează ideea de confort și stare de bine, susținută de Sofiaman."

"Un furnizor tradiţional pe a cărui constanţă şi promptitudine te poți baza întotdeauna." - Angela Vasiliu

"Promptitudine şi profesionalism sunt cuvintele ce au marcat începutul colaborării firmelor noastre. Pe lângă criteriile profesionale am apreciat şi calitatea oamenilor cu care am interacţionat: deschişi, receptivi, suportivi şi foarte umani. Au venit cu sugestii şi recomandări, s-au implicat acolo unde au ştiut, au reacţionat prompt la toate solicitările noastre... Pentru întreg sprijinul acordat, pentru deschiderea de care daţi dovada cât şi pentru foarte buna gestionare a tuturor proiectelor, vă multumim!" Echipa AnneBebe - Artconfex SRL

"Mulţumim partenerului nostru, Aura S.A. Oradea, pentru promptitudinea şi seriozitatea cu care ne-a întâmpinat toate solicitările; apreciem în mod deosebit profesionalismul dovedit în cadrul tuturor proiectelor noastre şi flexibilitatea cu care s-a adaptat tuturor cererilor noastre." - Editura FEVRODEST

"De 15 ani, calitatea produselor, promptitudinea serviciilor și amabilitatea, fac din S.C. AURA S.A. unul din partenerii noştri de încredere." - Travel Sport

"Atelierul Ummoc colaborează cu Aura SA de ceva ani buni deja și putem spune cu ușurință că suntem foarte mulțumiți de această colaborare. Lucrul pe care îl apreciem mult este faptul că avem parte întotdeauna de o relație-client foarte bună și de o calitate excepțională a produselor. Hamacele noastre s-au împrietenit foarte repede cu miile de metri de cordelină achiziționați de la Aura. Avem 100% încredere în calitatea cordelinei și asta spune multe. Dacă ar fi să îi descriem în trei cuvinte: promptitudine, calitate și prietenie. Recomandăm!" - Ummoc Hammocks